Blog

Segítség kerti világítás tervezéséhez

Kerti világítás tervezés és kivitelezés


Gondolkodjon el rajta, hogy milyen céllal szeretné kertjét, növényeit, épületeit stb. megvilágítani. Hangulatos fényeket szeretne? Egyszerű megvilágításra van szüksége, hogy közlekedni tudjon?

A kertek és épületek megvilágítása akkor a legesztétikusabb, ha egy komplex egységet alkot. Vizsgálja meg kertjét, és próbálja meg elképzelni, hogy mi mindent szeretne kiemelni és megvilágítani az esti látképben. Próbaképpen egy kisebb, irányított fényű lámpát is elhelyezhet az adott pontokon, hogy nagyjából lássa a végeredményt. Ez nem adja vissza a tényleges megvilágítás végeredményét, de a tervezéshez elegendő.

Gondoljon arra, hogy az adott helyekre elhelyezett világítótesteknek áramforrásra lesz szükségük. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy a kertjét szét kell bombázni, de mindenképpen rejtett és védett úton kell elvezetni a kábeleket.

A legbiztonságosabbak a 12 V-os feszültséggel működő rendszerek és lámpák, melyek kifejezetten kültéri vízálló elemeket tartalmaznak és kivitelezésük is kényelmes. A lámpák, kapcsolók elhelyezésénél is figyelembe kell venni a védettséget. A választáshoz segítséget nyújt az alábbi leírás az IP védettségről.


Lámpák IP védettségének egyszerűsített jelentése a tervezés megkönnyítéséhez


Az IP (Ingress Protection) besorolás megmutatja, hogy az elektronikát mennyire védi a borítás a külső behatásoktól.

A besorolás két számjegyből áll. Pld: IP54. Az első számjegy mutatja a mechanikai (ütődések stb.) védettséget. A második számjegy mutatja a víz elleni védettséget. Minél magasabb a szám, annál jobb a lámpa.


Lámpák szilárd tárgyak elleni mechanikai védettsége:


0 - Nincs védelem

1 - Nagyméretű szilárd tárgyak ellen védett

2 - Közepes méretű szilárd tárgyak ellen védett

3 - Kisméretű szilárd tárgyak ellen védett

4 - Apró méretű szilárd tárgyak ellen védett

5 - Por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett)

6 - Teljes mértékben védett por ellen


Lámpák víz elleni védettsége:


0 - Nincs védelem

1 - Függőlegesen cseppenő víz ellen védett (pl. kicsapódó víz)

2 - Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől maximum 15 fok)

3 - Fröccsenő víz ellen védett (függőlegestől maximum 60 fok)

4 - Fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

5 - Kisnyomású vízsugár ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

6 - Erős vízsugár és vízbe merítés ellen védett (rövid ideig tartó merülés, nem károsító mértékű szivárgás megengedett)

7 - Vízbe merülés ellen védett korlátozott ideig (0,15–1 m között 30 percig)

8 - Víz alatt folyamatosan használható a gyártó által megadott ideig (1 m-nél mélyebben)

Tehát a fenti példa alapján az IP54 védettséggel ellátott fényforrás por ellen védett (nem károsító mértékű behatolás megengedett) és fröccsenő víz ellen védett minden irányból (nem károsító mértékű szivárgás megengedett).


Kültéri lámpa IP védelme


Hagyományos lámpák, napelemes lámpák, led lámpák – melyiket válassza a világítás tervezéséhez?


Általánosságban elmondható, hogy a lámpák típusa a tervezés után már szinte adja magát. Kültérben alapvetően érdemes kisfeszültségű és legalább IP44-es védelemmel ellátott fényforrásokat választani.

Ez természetesen függ az elhelyezéstől is. Egy nedvességtől elzárt helyre nem szükséges víz alatti védelemmel ellátott világítótestet telepíteni. Házfalra szerelt, falban vezetett vezetékek esetén nagyobb feszültségű lámpákat is telepíthetünk.

A napelemes fényforrások előnye, hogy energiatakarékos és könnyen elhelyezhető bárhova, hiszen nem igényel vezetékezést. A napenergia tárolása azonban ezeknél a lámpa fajtáknál sajnos véges. Mivel nem képesek nagymértékű energiát elraktározni, ezért halványan világítanak, és viszonylag gyorsan kimerülnek. Ráadásul a nagyobb teljesítményű napelemes lámpák ára igen magas.

A hagyományos lámpák esetében a fényerő és a fény irányítása nem okoz problémát, a legtöbb helyen alkalmazhatóak a kertben. Fogyasztásuk azonban relatív magas és a hőtermelésük sem elhanyagolható. A melegedés miatt viszont nem ajánlatos őket kerti növények közelébe telepíteni.

A led kerti lámpák előnye az alacsony fogyasztás és az elhanyagolható melegedés. Bárhova elhelyezhetőek és nagyon tartósak. A led lámpák ára viszonylag magas. Bár hosszú évekig képesek világítani, a legjobb típusokban a led izzók nem cserélhetőek, az egész lámpát cserélni kell.


Hagyományos, napelemes, led lámpák


Dizájn és megjelenés tekintetében nincs értelme összehasonlítani őket, mert már minden lámpa típusból lehet töménytelen mennyiségű variációt találni, esetleg a kerti világítás kivitelezése során ütközhet néhány típusnál nehézségekbe.


Az épületek megvilágításának tervezése


Az épületek világításának tervezésénél szintén résen kell lenni. A fénysugarakat gondosan kell irányítani, hogy ne zavarja az épületben – és azon kívül – tartózkodók szemét.

Az épületek kiemeléséhez párhuzamos irányított fényeket használjon, melyek nem világítanak be az ablakokon és az épület környékén lévőket sem vakítják el. A kevesebb-több elv alapján alacsony fényszennyeződéssel járó, gyenge megvilágítást alkalmazzon.

A lépcsőfeljárók, beugrók, ház melletti közlekedők megvilágításához a falba süllyesztett lámpák a legesztétikusabbak.

A szórt fényt kibocsátó lámpatestek használata azért nem szerencsés, mert minden irányba egyformán szórják fényüket, ezért nincs olyan irány, ahonnan kényelmesen lehetne rájuk tekinteni.


Épület megvilágítása

Így segítünk az épületmegvilágításban >>>


Gondosan tervezze meg a fák és bokrok megvilágítását is


A kerti növények feldobják a kert megjelenését. Esti ejtőzés közben varázslatos hangulatot tud teremteni egy diszkréten megvilágított fa vagy díszcserje.

Nem érdemes minden kerti növényt fényárba borítani, hiszen nem minden dísznövény pompázik az év minden szakában. Válassza ki azokat a növényeket, melyek legtovább ékesítik a kertet, és csak azokat világítsa meg.

A legesztétikusabb megoldás a világítótestek elrejtése, hogy napközben ne zavarják a látképet. Kerülje a melegedő fényforrások használatát. Az irányított fény elhelyezésénél pedig vegye figyelembe, hogy a legelőnyösebb szögből kerüljenek a fák és bokrok megvilágításra.

A nagyobb bokrokat és fákat alulról-felfelé irányuló fénnyel, a virágoskerteket és ágyásokat pedig felülről, széles sugarú fénnyel világítsa meg. Ügyeljen arra, hogy a virágok környezetére már ne essen a fény.


Kerti virágok fényárban


Mitől lesz a szép kertvilágításból fantasztikus fényvarázs? >>>>


Járdák és egyéb közlekedők megvilágításának kialakítása


Kerti utak, járdák, keskeny ösvények megvilágításához telepíthet falba, járdába, térkőbe süllyesztett lámpákat. Az út mentén lehet halványfényű és alacsony lámpákat elhelyezni.

Az alacsony, lefelé irányuló fény nem zavarja a szemet, viszont kellően kiemeli a közlekedőket a biztonságos közlekedéshez.


A kerti tó, szökőkút, medence világításának körültekintő tervezése


A leghangulatosabb megjelenéssel vitathatatlanul ezek a kerti elemek rendelkeznek. Ügyesen tervezett és kivitelezett kivilágításuk elvarázsolja a szemlélődőt.

Ha a tavakban és szökőkutakban élőlények is megtalálhatóak, akkor figyelembe kell venni a természetes életvitelüket. Ne világítsa őket a nap 24 órájában, és ne zavarja őket erős, direkt megvilágítással.

Emelje ki a tavakat körülvevő növényzetet. Nem érdemes a meder aljáról világítani, hiszen annak alsó része zavaros lehet, a fénynek csak halvány része jut át a tavon. A halak megvilágításához helyezzen el egymással szemben 1-1 lámpát, és a partról világítsa meg őket, ahol a legtöbb időt szeretik tölteni.

A medencék megvilágításánál lehet oldalfalba elhelyezett fényforrásokat használni vízszint alatt, melyek a vízben úszókat nem zavarják. A medence megvilágításánál tervezhet erősebb fényerővel, hiszen a medence aljának a megvilágítása jobban kiemeli azt. Ha a medencébe lépcső is vezet, annak az oldalfalába mindenképpen érdemes süllyesztett fényforrásokat elhelyezni.


Kerti medence kivilágítása


Teraszok, erkélyek, grillező helyek, kerti pihenők kivilágítása


Ezeken a helyeken figyelembe kell venni, hogy aktívan több személy is tartózkodik. Ennek megfelelően itt a kültéri világítás tervezéséhez figyelembe kell venni, hogy nem a megvilágítás, hanem kivilágítás a fő szempont. A fény iránya felülről a legcélszerűbb, hogy sötétben is jól lássa a grillen sercegő finomságokat.

Ahol tevékenykedik – grillezés, étel előkészítése stb. – használhat erősebb, szélesen irányított lámpákat. A pihenést, ücsörgést szolgáló helyekre pedig halvány hangulatvilágítást tervezzen.


Kerti grill megvilágítás


Miért éri meg feldíszíteni kertjét?

7 ok amiért megéri >>>

+7 indok, miért díszítse fel kertjét >>>Ossza meg Ön is ezt a cikket!

Játszótér megvilágítás

Készítsen saját kezűleg otthoni játszóteret

Szeretné gyermekei számára még varázslatosabbá tenni a kertben töltött időt? Az internet a „csináld magad” ötletek kifogyhatatlan tárháza, így egy otthoni játszótér, mászóka, esetleg faház kialakítása ma már tényleg gyerekjáték.
Ismét 7 ok a kertvilágításra

7 ok, amiért megéri fényekkel díszíteni kertjét 2. rész

2017.08.22
Automatizált világítással egyszerűen távol tarthatja otthonától a nemkívánatos betolakodókat, hiszen a bűnözők elsősorban a sötét, kivilágítatlan lakásokat szeretik.
Új ház megvilágítása

Kertvilágítási tippek és tudnivalók újépítésű ház esetén

Most építi álmai otthonát? Szeretné a kertjét és az udvarát is hangulatossá tenni? Nyűgözze le ismerőseit és vendégeit esztétikusan kialakított kerti világítással, amiben a telepítés után még hosszú évekig gyönyörködhet.
Kertvilágítás tervezés

KERTVILÁGÍTÁS TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS PROFIKNAK IS

A Kertvilágítás Kft. épületek, műemlékek, szobrok, terek és kertek megvilágításával foglalkozik. Portfóliónk, a tervezéstől a kivitelezésig, a teljes folyamatot magába foglalja.
Régi ház megvilágítása

Ezeket érdemes megfogadnia, ha meglévő házához szeretne kertvilágítást

Mindig is csodálkozva tekintett a szomszéd fényárban úszó kertjére? Rengeteg ötlete van, de egyedül nem mer belevágni? A Kertvilágítás Kft. évtizedes tapasztalattal rendelkező szakemberei bármilyen elképzést képesek valóra váltani, Önnek csak meg kell álmodnia azt.
További cikkek betöltése ...