Blog

Karácsonyi kültéri világítás

Karácsonyi kültéri világítás tanácsok


Ha eszünkbe jut a karácsony, máris az orrunkban érezzük a finom mézeskalács illatát, szánkban a sült pulyka zamatát és a gőzölgő fahéjas, narancsos forralt bor vagy tea édes ízét. Ha becsuknánk a szemünket vajon milyen képeket látnánk magunk előtt?

A karácsonyi fények


Igen, ezeket mindenképpen. Ma már nemcsak az amerikai filmekből van fogalmunk arról, milyen is egy díszesen megvilágított, ünnepi ruhába öltöztetett kert. Több tengerentúli filmben is szerepeltek az olyan „ki ha én nem” megoldások, amelyekben a karácsonyi fények, a kertekben álló rénszarvascsapatok, a fenyőfákra aggatott sok és ízléstelen girland nemcsak a jó ízlésű embereknél, de a szó szoros értelemben a ház megjelenésében is „kiverte a biztosítékot”.

Ennek természetesen nem így kell lennie, hiszen vannak szép és takarékosabb lehetőségek is.

Tartsuk szem előtt, hogy kültérre kifejezetten erre a célra alkalmas fényforrásokat vásároljunk. Általában elmondható, hogy amelyik terméken nem találunk erre vonatkozó utalásokat, azt nyugodtan el is engedhetjük.

Segítségünkre lehet a termék IP osztályba sorolása, amiről korábbi bejegyzésünkben már részletes leírással szolgáltunk.


Karácsonyi led fényfüzér, led fényfüggöny


Nagy találmány a led világítás! Akinek a lakásában már találhatóak led fényforrások, megtapasztalhatták ezek előnyeit. Nemcsak költséghatékony az üzemeltetésük, hanem a hagyományos izzókhoz képest sokkal hosszabb az élettartamuk és kevesebb hőtermeléssel üzemelnek. Ez utóbbi a karácsonyi időszakban kifejezetten vonzó lehet. A szeretet ünnepén szívesen tartózkodunk otthon, gyönyörködünk a feldíszített karácsonyfában, az ablakon lévő vagy a polcokról leomló fényfüggönyben és élvezzük a családdal töltött napokat. Ilyenkor egész nap ég a karácsonyfán a led fényfüzér. Akár műfenyőnk van, akár „igazi”, nem kell attól tartanunk, hogy az átmelegedett izzók kárt tehetnek vagy attól sem, hogy a hosszú ideig tartó üzemeltetés a pénztárcánkra rossz hatással lesz.

A karácsonyi led fényfüzérek új generációja már toldható és tetszés szerint átalakítható. Leginkább a Lego-hoz hasonlatos, hiszen elemekből lehet felépíteni.

A különböző méretű és funkciójú elemeket egymáshoz toldhatjuk, igény szerint alakíthatjuk. Bár drágábbak, mégis biztonságosabb a kiépítésük és teljes mértékben mobilizálhatóak, ha úgy döntünk, hogy máshova szeretnénk elhelyezni őket.


Karácsonyi led fényfüzér


Kerti hangulatvilágítás


Persze nemcsak a lakásban élvezhetjük a led világítás előnyeit. Számos olyan lámpa vagy figura létezik, amely az időjárás viszontagságainak és a nagyobb igénybevételnek is ellenáll. Ma már nem kell megalkuvónak lennünk: kiváló minőségű fénytestekből, lámpákból válogathatunk. Ne csak karácsonyra tervezzük a díszpompát!

A kertben elhelyezhető világító rénszarvasok, bárányok és egyéb figurák elhelyezése után ne felejtsük el őket megfelelően rögzíteni. Az elektromos kötéseket pedig mindenképpen óvjuk a külső behatásoktól.

Okos tervezéssel az év minden napján élvezhetjük kertünk szépségét, ha megfelelő kerti világítást választunk. Akár szekcionáltan is alkalmazhatjuk a fényhatást, mindez csak egy kis előregondolkodást igényel. A téli időszakban ne feledje megóvni világítási rendszereit. A kerti hangulatvilágítás kiépítésénél mindig tartsa szem előtt a biztonsági szempontokat.


Lézeres karácsonyi világítás


Lézeres karácsonyi világítás


Ezt már ismerjük a tévéshopból. A ház lézeres megvilágításával kapcsolatban nálunk „házon belül” is eltérőek a vélemények, ezért készítettünk egy hosszabb pro-kontra listát.

A lézeres dekorációs lámpáknál az alapvető különbségek a kiépítésben, a fénypontok minőségében és sűrűségében mutatkoznak meg.

Az olcsóbb kivitelű termékek borítása műanyagból van, így nem annyira ellenállóak a külső behatásokkal szemben. A drágább verziók fém borítással rendelkeznek.

Ha nagyobb felületet szeretnénk bevilágítani, akkor a fénypontok sűrűsége az olcsóbb lámpák esetében egész alacsony lesz, ezért könnyen kimaradhatnak nagyobb felületek, amiket nem ér el a fény.

Szintén nagyobb távolság esetén megfigyelhető, hogy a fénypontok az egyszerűbb lámpák esetében elhomályosodnak és torzulnak. A torzulás finom megmunkálás hiányának köszönhető.

Érdemes megnézni ezt a videót, amiben összehasonlítanak két különböző kiépítésű lámpát.


Lézeres karácsonyi világítás


Lézeres világítás kontra vélemény


Egy-egy bulira vagy alkalomra megfelelő lehet, de hosszabb távon alkalmazva zavaró. Ráadásul a karácsony meghittségét, nyugalmát hiúsítja meg, és inkább giccses mint hasznos az ilyen típusú megvilágítás használata a szeretet ünnepén. Ha a mozgó effektezést állítjuk be, nemcsak zavaró a hatása, hanem az erre érzékenyeknél kifejezetten irritáló is lehet. Ha a szomszédok is kénytelenek élvezni ezt a „csodát”, nem biztos, hogy népszerűek leszünk az utcánkban.


Lézeres világítás pro vélemény


Telepítése végtelenül egyszerű, létrára rohangálás nélkül egyszerűen leszúrható. Épületeink egyik oldalát teljesen be tudjuk dekorációs fénnyel borítani. Nincs szükség egyéb dekorációra a házon, hiszen alakzatokat is tudunk már rávetíteni az épületünkre. Ha kedveljük a mozgó fényeket és szeretnénk kitűnni a környezetünkből, akkor kell egy ilyen otthonra.


Karácsonyi ablak világítás


Ha társasházban lakunk, és nincs kertünk, vagy ha van is, nincs lehetőségünk azt fénybe foglalni, nem kell lemondanunk a díszvilágításról. Ne felejtsük el, hogy ott az ablak! Ha a karácsonyi időszakban hazatérünk, már a kapuból láthatjuk a kellemes, meghitt hangulatot árasztó fényeket.

Egészen más ilyenkor belépni a lakásba! Az otthon melegéből kitekintve az utcára, a szemünk megakad az ablakot díszítő karácsonyi motívumokon. A szívet-lelket melengető fények méltóképpen készítik elő a szeretet ünnepét.


Karácsonyi ablakvilágítás


Akármilyen világítást is választunk, tervezzünk hosszú távra, nézzünk szét, hol találjuk a legjobb ár-érték arányt. Ha lehetőségünk van a kertünket is megvilágítani, tervezzünk hosszú távra, ne csak a karácsonyban gondolkozzunk! A kertünk minden évszakban más arcát mutatja. A lámpatestek lehetnek fixek, de a növényzet mindig változik: a természet megunhatatlan! Kérje szakember tanácsát, hogy kertjébe az optimális világítótestek kerüljenek!

Ossza meg Ön is ezt a cikket!

Kerti világítás tervezés és kivitelezés

Segítség kerti világítás tervezéséhez

Hogyan kezdje el megtervezni és kivitelezni kerti fényeit?

Gondolkodjon el rajta, hogy milyen céllal szeretné kertjét, növényeit, épületeit stb. megvilágítani. Hangulatos fényeket szeretne? Egyszerű megvilágításra van szüksége, hogy közlekedni tudjon?

Játszótér megvilágítás

Készítsen saját kezűleg otthoni játszóteret

Szeretné gyermekei számára még varázslatosabbá tenni a kertben töltött időt? Az internet a „csináld magad” ötletek kifogyhatatlan tárháza, így egy otthoni játszótér, mászóka, esetleg faház kialakítása ma már tényleg gyerekjáték.
Ismét 7 ok a kertvilágításra

7 ok, amiért megéri fényekkel díszíteni kertjét 2. rész

2017.08.22
Automatizált világítással egyszerűen távol tarthatja otthonától a nemkívánatos betolakodókat, hiszen a bűnözők elsősorban a sötét, kivilágítatlan lakásokat szeretik.
Új ház megvilágítása

Kertvilágítási tippek és tudnivalók újépítésű ház esetén

Most építi álmai otthonát? Szeretné a kertjét és az udvarát is hangulatossá tenni? Nyűgözze le ismerőseit és vendégeit esztétikusan kialakított kerti világítással, amiben a telepítés után még hosszú évekig gyönyörködhet.
Kertvilágítás tervezés

KERTVILÁGÍTÁS TERVEZÉS ÉS KIVITELEZÉS PROFIKNAK IS

A Kertvilágítás Kft. épületek, műemlékek, szobrok, terek és kertek megvilágításával foglalkozik. Portfóliónk, a tervezéstől a kivitelezésig, a teljes folyamatot magába foglalja.
További cikkek betöltése ...